Menu Zavrieť

tradičná čínska medicína

Tradičná čínska medicína (TČM) má viac ako 2500 ročnú históriu pozostávajúcu zo zásadných teórií a masívnej klinickej praxe vykonávanej generáciami lekárov a terapeutov. Zaoberá sa fyziológiou a ochoreniami ľudského tela, ich prevenciou, diagnostikou a liečbou. Zameriava sa na odstraňovanie príčin vzniku ochorení, ktoré hľadá v orgánoch a ich funkcii. TČM je dnes úspešne používaná pri liečbe širokého spektra ochorení ľudského tela a psychiky. Svojimi princípmi a celostným prístupom k človeku má nenahraditeľnú pozíciu v rámci prevencie.

Tradičná čínska medicína pôsobí priamo pri odstraňovaní príčin vzniku samotných fyzických či psychických porúch. Vedecky je dokázané jej priame pôsobenie na bunkovej úrovni a vo všetkých štádiách samotného ochorenia.

Základom TČM je individuálny prístup diferenciácie, princíp jin a jang a koncepcia piatich elementov. Súčasná prax TČM je založená na princípe Čínskej filozofie absolútnej prepojenosti energie, a tým i hmoty, jednotného vesmíru, zahŕňajúc holistický (celostný) prístup k telu fyzickému, emocionálnemu, mentálnemu a duchovnému.

Diagnostika TČM

Vyšetrenie bez tlakomeru či odberu krvi? V tradičnej čínskej medicíne sa používa už tisícročia overený postup – pohľad, dotazovanie, diagnostika podľa jazyka a pulzu. Na prvý pohľad to možno vyzerá jednoducho, no každý detail môže prispieť k hľadaniu príčiny choroby. Cieľom diagnostiky je nájsť samotnú príčinu choroby – Jing Xu (genetická predispozícia), Qi Shang (psychosomatický faktor), nesprávna dietetika či životospráva. Výsledkom diagnostiky je nájsť podľa osnovy Ba Gang hlavný a vedľajší obraz (obraz označuje súhrn príznakov, podľa ktorých hľadáme etiológiu choroby). Jazyk nám ukáže aktuálny stav a pulz potvrdí či vyvráti pracovnú verziu diagnostiky. Podľa nálezu sa vyberie najvhodnejšia liečebná metóda.

Liečebné metódy

Čínska fytoterapia

Fytoterapia je liečba pomocou rastlín, respektíve viacerými formami (tablety, granulát, odvar) pripravenými priamo z celej byliny. Vo svojej podstate ide o vedeckú prácu s liečivými čínskymi bylinami, ich správne kombinácie a spracovania založené na základoch teórie čínskej medicíny. Fytoterapia v rámci systému TČM má svoje presné pravidlá a umožňuje používanie len špecifických rastlín, príp. produktov živočíšneho pôvodu. Jej postupy sú viazané tisícročia starou empíriou a overenými postupmi. Fytoterapia je metóda, ktorá lieči zložením samotných bylín. Priamym cieľom je stimulácia organizmu na základe zloženia presne namiešanej bylinnej zmesi terapeutom.

Bankovanie

O bankovaní by nám vedeli prísť porozprávať ešte zo stredoveku alebo ďalekej Číny, kde sa táto liečebná metóda tešila veľkej obľube. Nie je sa čo čudovať, jej účinky sú nepopierateľné. Bankovanie odstraňuje bolesti svalov, stuhnutosť svalov, detoxikuje a súčasne priaznivo ovplyvňuje funkciu vnútorných orgánov.

cupping-glasses-1586427_1920 (1)

Moxovanie

Metóda tradičnej čínskej medicíny ktorá prehrieva akupunktúrne body palinovou cigaretou. Základ moxy tvorí bylina palina. Pri moxovaní sa využíva teplo, ktoré sa tvorí pomalým horením zmesi bylín. Moxovaním sa prehrievajú jednotlivé častí tela a energia z bylín vstupuje do akupunktúrnych dráh ktoré následne vyrovnáva a aktivizuje akupunktúrne body.

Akupresúra

Akupresúra sa zakladá na vyvíjaní tlaku, resp. masírovaní citlivých bodov na povrchu tela pacienta. Tlak sa vykonáva najčastejšie prstami ruky alebo tupým koncom špicatého predmetu. Podľa TČM v tele koluje energia Qi cez kanály, tzv. meridiány. Polovica meridiánov je označovaná ako Yin a korešponduje s parasympatickým nervovým systémom. Stimulovanie bodov na týchto meridiánoch vedie k uvoľneniu, k zníženiu srdcovej frekvencie a krvného tlaku, ku svalovej relaxácii a pod. Druhá polovica meridiánov je označovaná ako Yang a korešponduje so sympatickým nervovým systémom. Stimulovanie bodov na Yangových meridiánoch vedie k vyššej aktivite, k napätiu, ku zvýšeniu srdcovej frekvencie a krvného tlaku a ku silnejším svalovým kontrakciám. Úlohou akupresúry je udržiavať meridiány Yin a Yang v rovnováhe.

Omladzovacie techniky

Známky starnutia sa ako prvé prejavujú na tvári. Vrásky pribúdajú, časom sa prehlbujú. Ak chcete vyzerať mladšie, príťažlivejšie, bez vrások – ak chcete mať sviežu a jasnú tvár – odporúčame aplikáciu omladzovacích techník. Ide o súbor procedúr, ktoré vychádzajú z učenia tradičnej čínskej medicíny. Ich pôsobením sa uvoľňuje energia prúdiaca v koži. Telu je umožnené, aby vytváralo mladistvý vzhľad podporou rastu kolagenových a elastinových vlákien, ktoré vyhladzujú vrásky.

Hoci sú omladzovacie techniky účinné, nedokážu napraviť dôsledky nezdravého životného štýlu. Sú však veľmi dobrou alternatívou k plastickej chirurgii a moderným chemickým prípravkom (napr. botulotoxín, kyselina hyaluronová) bežne používaným v súčasnej tzv. modernej dermatokozmetike.

Akupunktúra

Jedna z najstarších liečebných praktík, ktorú je možné využiť pri takmer každom zdravotnom probléme. Ošetrenie akupunktúrou je mimoriadne účinné na zdravie človeka. Akupunktúrou stimulujeme niektoré miesta na tele vpichom špeciálnych tenkých ihiel. Tieto miesta nazývame aktívne body, ktoré majú spojitosť s vnútornými orgánmi a tkanivami. Pri rôznych zdravotných problémoch, ochoreniach bývajú tieto aktívne body citlivé na tlak a ich podráždením vpichom liečebne pôsobíme na príslušný orgán a súčasne aj na celý organizmus. Tieto body sú rozmiestnené po celom tele na jednotlivých meridiánoch – dráhy, ktorými prúdi energia našim telom. Pri takzvanom „upchatí“ niektorého z bodov, dochádza k nerovnováhe v našom tele a vznikajú zdravotné problémy. Ošetrením týchto bodov energia začne opäť prúdiť a telo sa dostáva do rovnováhy a procesu uzdravovania.